Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

4 Μαρτίου 2013

8 τροφές που θα σας χορτάσουν

8 τροφές που θα σας χορτάσουν


  


Την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε, μπορούμε να την ελέγχουμε ήδη από το στάδιο της αγοράς τους. Ως προς την ποσότητα όμως, τα πράγματα είναι κάπως πιο πολύπλοκα.
Συχνά δυσκολευόμαστε να ελέγξουμε την όρεξη μας, τσιμπολογάμε συνεχώς πριν τα βασικά γεύματα της ημέρας, ενώ μετά απογοητευόμαστε με το βάρος μας και την συσσώρευση περιττών θερμίδων.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε τις λεγόμενες λιγούρες; Πολλά πράγματα. Κυρίως όμως να επιλέγουμε να καταναλώνουμε τροφές που είναι και θρεπτικές και ωφέλιμες για τον οργανισμό μας, αλλά ταυτόχρονα είναι ικανές να «κόβουν» την μονίμως ανοιχτή μας όρεξη.
Εμπλουτίστε το διατροφολόγιό σας με τις παρακάτω τροφές και η όρεξη σας θα περιοριστεί δραστικά.


Φασόλια και φακές
Ποια είναι τα βασικά συστατικά ενός υγιεινού γεύματος; Οι φυτικές ίνες, οι σύνθετοι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες. Τα φασόλια και οι φακές, περιέχουν όλα τα παραπάνω συστατικά. Επιπλέον χαρίζουν στον οργανισμό ενέργεια και διατηρούν τη χοληστερόλη σε χαμηλά επίπεδα. Επομένως είναι ανεπιφύλακτα ο καλύτερος σύμμαχος για την υγιεινή και ισορροπημένη μας διατροφή.
Σούπα


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί μας σερβίρουν σούπα ως ορεκτικό; Η απάντηση είναι απλή. Ο ζωμός και τα λαχανικά που περιέχουν και οι πλέον απλές στην παρασκευή τους σούπες, είναι η καλύτερη επιλογή για να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο διάστημα. Όσο για τη θερμιδική τους αξία, είναι ελάχιστη. Επιλέξετε οποιαδήποτε σούπα της αρεσκείας σας. Είναι ελαφριές, εύπεπτες και βοηθούν στην απώλεια βάρους.
Επιδόρπιο βρώμης
Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Τι καλύτερο από το να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα γευστικό και θρεπτικό επιδόρπιο βρώμης, πλούσιο σε φυτικές ίνες και άμυλο; Δοκιμάστε το και δεν θα το μετανιώσετε, καθώς θα δείτε την πείνα σας να μειώνεται αισθητά μέσα στη μέρα.
Πορτοκάλια

Το 86% του συγκεκριμένου εσπεριδοειδούς, αποτελείται από νερό, ενώ επίσης το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε περιεκτικότητα φυτικών ινών. Τα πορτοκάλια είναι η καλύτερη και θρεπτικότερη επιλογή για να νιώσετε χορτάτοι και να αποφύγετε τις συνεχείς «ατασθαλίες» μέσα στη μέρα. Να θυμάστε πάντως ότι ο χυμός του πορτοκαλιού δεν προκαλεί το ίδιο αίσθημα πληρότητας που δημιουργεί το πορτοκάλι από μόνο του.
Ποπ κορν
Την επόμενη φορά που θα ξαπλώσετε αναπαυτικά στον καναπέ σας για να ξεκουραστείτε, αποφύγετε να πάρετε αγκαλιά τη σακούλα με τα πατατάκια ή το κουτί με τα μπισκότα. Υπάρχουν πολύ καλύτερες και θρεπτικότερες επιλογές, όπως είναι τα σπιτικά ποπ κορν. Βέβαια προσοχή να μην ψήσετε το καλαμπόκι χρησιμοποιώντας άφθονο βούτυρο και στη συνέχεια προσθέσετε και μπόλικο αλάτι, γιατί μόνο καλό δε θα κάνετε στον οργανισμό σας. Υπάρχουν πολλά και υγιεινά υποκατάστατα για να το συνοδεύσετε, όπως τα αποξηραμένα βότανα, η μαγιά, το λάδι σόγιας ή γιατί όχι και η παρμεζάνα.
Μήλο

Ένα μήλο την ημέρα… είναι ικανό να περιορίσει την μονίμως ανοιχτή μας όρεξη. Σταθερή επιλογή στο διατροφολόγιό μας, τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και συμβάλλουν δραστικά στην καλύτερη λειτουργία της πέψης. Έρευνες έχουν δείξει ότι τρώγοντας ένα μήλο 20 λεπτά πριν από το κυρίως γεύμα μας, μειώνουμε σημαντικά την ποσότητα τροφής που πρόκειται να καταναλώσουμε στη συνέχεια.
Ξηροί καρποί
Οι διαιτολόγοι είναι αρκετά επιφυλακτικοί, με το συγκεκριμένο είδος σνακ. Οι ξηροί καρποί περιέχουν αρκετές θερμίδες και σίγουρα η υπερκατανάλωσή τους δεν είναι ό,τι καλύτερο. Ωστόσο μελέτες έχουν δείξει ότι εκείνοι που συνηθίζουν να καταναλώνουν ξηρούς καρπούς συχνά, είναι κομψότεροι από εκείνους που δεν καταναλώνουν καθόλου.
Λευκόσαρκες πατάτες με τη φλούδα

Αναμφίβολα οι πατάτες κατέχουν τα πρωτεία στις τροφές εκείνες που μας χαρίζουν το αίσθημα πληρότητας για πολλές ώρες. Οι ειδικοί επιμένουν ότι οι πατάτες μας κάνουν να νιώθουμε τρεις φορές περισσότερο χορτάτοι, από ό,τι θα νιώθαμε αν καταναλώναμε λευκό ψωμί. Με μια όμως διαφορά: πρέπει να τρώμε και τον εξωτερικό τους φλοιό και να τις προτιμάμε βραστές ή ψητές.

clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.