Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

2 Φεβρουαρίου 2013

Twitter και Facebook βοηθούν στην καταγραφή της εξάπλωσης των ασθενειών

Τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook και το Twitter, μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των επιδημιολόγων, ώστε να γίνεται καταγραφή της εξάπλωσης των ασθενειών σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με άρθρο του CNN, η κοινοποίηση πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση της υγείας μας στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να παρατηρούν την εξάπλωση διαφόρων μεταδοτικών νοσημάτων.

Μάλιστα, ερευνητές του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς» δημιούργησαν μια ειδική εφαρμογή η οποία συλλέγει στοιχεία από αναρτήσεις που κάνουν οι χρήστες στο Twitter, τα επεξεργάζεται και στην συνέχεια δημιουργεί μια γραφική απεικόνιση της εξάπλωσης των ασθενειών σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που συλλέγονται από τα κοινωνικά δίκτυα και τις μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο, συνδυάζονται με τις επίσημες αναφορές από νοσοκομεία, ιατρικές κλινικές και ιδιώτες γιατρούς για να δώσουν μια αρκετά σαφή εικόνα για την εξέλιξη της κατάστασης.

Τα στοιχεία είναι διαθέσιμα και στο κοινό, ώστε να ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη της εξάπλωσης του ιού της εποχικής γρίπης, για παράδειγμα, και έτσι να προβαίνει στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, όπως ο εμβολιασμός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ΗΠΑ φέτος διανύουν μια από τις σοβαρότερες περιόδους εποχικής γρίπης των τελευταίων ετών. Μια εφαρμογή λοιπόν όπως αυτή του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς» μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Καθημερινά, πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο περίπου 340 εκατομμύρια αναρτήσεις στο Τwitter. «Υπάρχει αρκετός χώρος για επιπλέον ενημέρωση για την ασθένεια, τον οποίο το Τwitter μπορεί να καλύψει», εξηγεί ο καθηγητής Μαρκ Ντρέζντε, επικεφαλής της ομάδας ερευνητών του Πανεπιστήμιου «Τζονς Χόπκινς».

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να μπορέσουν, αξιοποιώντας τα στοιχεία που διαχέονται μέσω των κοινωνικών δικτύων, να προβλέψουν πού και πότε θα παρατηρηθεί έξαρση φαινομένων λόγω της εμφάνισης κάποιου ιού.



health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.