Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

5 Ιανουαρίου 2013

Οι γυναίκες παρκάρουν καλύτερα από τους άντρες!

Η πεποίθηση ότι οι γυναίκες δεν ξέρουν να παρκάρουν είναι ένα χονδροειδές ψέμα – εάν δηλαδή πιστέψουμε τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, που έδειξε ότι οι γυναίκες οδηγοί είναι πιο επιδέξιες στις μανούβρες μέσα σε χώρους στάθμευσης.

Η μελέτη βασίστηκε στην βιντεοσκόπηση οδηγών την ώρα που πάρκαραν σε εκατοντάδες χώρους στάθμευσης στη Βρετανία. Το συμπέρασμά της ήταν πως μπορεί οι γυναίκες να κάνουν περισσότερη ώρα να παρκάρουν, αλλά έχουν περισσότερες πιθανότητες να το παρκάρουν τελικά στο κέντρο του χώρου που τους αναλογεί και όχι όπως λάχει.


Η εν λόγω μελέτη είναι μία από τις πληρέστερες που έχουν διεξαχθεί έως σήμερα για τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών οδηγών. Έλαβε υπ’ όψιν επτά σημαντικές παραμέτρους του παρκαρίσματος, με βάση τις οποίες βαθμολογήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες. 

Οι γυναίκες απεδείχθη πως είναι καλύτερες στο να βρίσκουν χώρο για να παρκάρουν, πιο ακριβείς στην ευθυγράμμιση του οχήματος πριν αρχίσουν κάθε μανούβρα και πιο υπάκουες σε όσα έμαθαν από τους δασκάλους οδήγησης για την όπισθεν. 

Οι άντρες από την πλευρά τους είναι πιο έμπειροι στην προς τα εμπρός κίνηση και γενικώς έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο τιμόνι. Ωστόσο, λίγοι είναι πρόθυμοι να βελτιώσουν τη θέση του αυτοκινήτου τους, όταν το παρκάρουν – κι ας είναι παρκαρισμένο στραβά ή εκτός γραμμών.
Συνολικά, οι γυναίκες πήραν υψηλότερη βαθμολογία στο παρκάρισμα απ’ ό,τι οι άντρες - με άριστα το 20, βαθμολογήθηκαν με 13,4 ενώ οι άντρες με 12,3.

Ο κ. Νιλ Μπίσον, επαγγελματίας δάσκαλος οδήγησης που σκέφτηκε να κάνει αυτή την ανάλυση, χαρακτήρισε το γενικό συμπέρασμα ως «εκπληκτικό».
«Από την πείρα μου ξέρω ότι οι άντρες είναι οι καλύτεροι μαθητές και συνήθως αποδίδουν καλύτερα στα μαθήματα», δήλωσε.
«Ίσως όμως οι γυναίκες θυμούνται καλύτερα όσα μαθαίνουν ή τα λογαριάζουν και τα εφαρμόζουν περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματά μας διαλύουν τον μύθο ότι οι άντρες έχουν καλύτερη αντίληψη του χώρου απ’ ό,τι οι γυναίκες».
Και συνέχισε: «Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι, τουλάχιστον στο θέμα του παρκαρίσματος, καλό είναι οι άντρες να δείχνουν μεγαλύτερο σεβασμό προς τις γυναίκες. Τα στοιχεία δεν λένε ψέματα».

2.500 περιπτώσεις

Την μελέτη εκπόνησε η εταιρεία πάρκινγκ NCP, που προσέλαβε μία ομάδα ερευνητών για να καταγράψουν με κάμερες 2.500 οδηγούς την ώρα που πάρκαραν σε 700 πάρκινγκ της Βρετανίας και να βαθμολογήσουν τις δεξιότητές τους.
Όπως έδειξαν οι κάμερες, οι άντρες συχνά είναι ανυπόμονοι, με συνέπεια να οδηγούν πολύ γρήγορα μέσα στα πάρκινγκ, χάνοντας αρκετές θέσεις κάθε φορά. Αντιθέτως, η πιο ήρεμη οδήγηση των γυναικών είχε ως αποτέλεσμα να βλέπουν εγκαίρως τις άδειες θέσεις ή τις θέσεις στις οποίες υπήρχαν αμάξια που ετοιμάζονταν να φύγουν.
Επιπλέον, περισσότερο από το 75% των γυναικών διέπρεψαν στην κατηγορία της «θέσης πριν από το παρκάρισμα», καθώς διαπιστώθηκε πως τοποθετούσαν πιο εύστοχα το αυτοκίνητό τους ώστε να μπει στο κέντρο της θέσης παρκαρίσματος. Το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες ήταν λίγο πάνω από 50%.
Το 39% των γυναικών, εξάλλου, χειρίζονταν με μαεστρία την όπισθεν για να μπουν στην θέση του παρκαρίσματος – ένα ποσοστό που στους άντρες ήταν μόλις 28%.
Οι άντρες όμως χρειάζονταν κατά μέσον όρο 16 δευτερόλεπτα για να παρκάρουν, ενώ οι γυναίκες 21 δευτερόλεπτα.
Αυτός ο έξτρα χρόνος, όμως, επέτρεπε στο 52% των γυναικών να κεντράρουν στην θέση παρκαρίσματος, όταν στο κέντρο της θέσης πάρκαρε μόνο το 25% των ανδρών. Το «παρκάρισμα όπως λάχει» ήταν αυτό που κόστισε περισσότερο στην γενική βαθμολογία των ανδρών.

Παλαιότερα ευρήματα
Τα νέα ευρήματα, πάντως, αντικρούουν αυτά προγενέστερων μελετών. Έρευνα λ.χ. της Υπηρεσίας Προδιαγραφών Οδήγησης (DSA) της Βρετανίας αποκάλυψε πέρυσι ότι δεκάδες χιλιάδες γυναίκες «κόβονται» στις εξετάσεις οδήγησης επειδή δεν ξέρουν να παρκάρουν.
Επιπλέον, έρευνα του Πανεπιστημίου Ruhr στο Μπόχουμ της Γερμανίας είχε δείξει ότι οι γυναίκες χρειάζονται 20 δευτερόλεπτα περισσότερα από τους άντρες για να παρκάρουν.
Όσον αφορά τη γνώμη των ιδίων των γυναικών, απ’ όσες συμμετείχαν στη νέα μελέτη μόλις το 18% δήλωσαν ότι ξέρουν να παρκάρουν καλύτερα απ’ ό,τι οι άντρες – και μόλις το 28% ότι είναι καλύτερες στο παρκάρισμα απ’ ό,τι οι σύντροφοί τους.


ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.