Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

4 Ιανουαρίου 2013

Τι είναι ο σεξουαλικός ινφαντιλισμός

Υπάρχει ένα ψυχολογικό φαινόμενο που λέγεται ινφαντιλισμός το οποίο αφορά ένα είδος συναισθηματικής-ερωτικής καθυστέρησης ενηλίκων με εμμονές σε δεδομένα και εμπειρίες της παιδικής ηλικίας;
Ο ινφαντιλισμός περιγράφει την επιμονή παιδικών χαρακτηριστικών σε ενήλικες που δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν την σεξουαλική ωριμότητα που η ηλικία τους επιτάσσει.

Ο σεξουαλικός ινφαντιλισμός είναι ένα είδος παραφιλίας, όπου το άτομο αναζητά μέσα από το παίξιμο ρόλου να παλινδρομήσει στην παιδική ηλικία, μια διαδικασία μέσα από την οποία αντλεί ερωτική διέγερση. Συνήθεις συμπεριφορές περιλαμβάνουν το να πίνει από μπιμπερό, να φοράει πάνες, να μιλάει σα μωρό κλπ.

Συχνά το φαινόμενο αυτό συνδέεται με τον σεξουαλικό μαζοχισμό όπου το άτομο φαντασιώνεται ή και επιζητά να τιμωρείται για διάφορες απαγορευμένες συμπεριφορές του.

Σε πρόσφατη έρευνα βρέθηκε ότι ο ινφαντιλισμός ανευρίσκεται συχνότερα σε άνδρες ηλικίας 38 ετών, οι οποίοι έχουν σταθερή εργασία και βρίσκονται σε σταθερή σχέση.

Όπως τα περισσότερα άτομα με παραφιλίες, έτσι και στον ινφαντιλισμό, το άτομο δεν έχει εναισθησία στην συμπεριφορά του, δεν θεωρεί ότι πάσχει από μια ψυχική διαταραχή και δεν έχει το κίνητρο να αλλάξει, άρα σπάνια αναζητά θεραπευτική στήριξη.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.