Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

6 Ιανουαρίου 2013

Το πράσινο τσάι βελτιώνει τη μνήμη

Αν χρειάζεστε κάτι που θα τονώσει το μυαλό σας, ίσως πρέπει να βάλετε το πράσινο τσάι στη ζωή σας. Μία νέα, μικρή μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τις νοητικές λειτουργίες - τουλάχιστον των ανδρών.

Επιστήμονες από την Ελβετία χώρισαν 12 υγιείς άνδρες σε δύο ομάδες. Οι μισοί έπιναν ένα ρόφημα με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, ενώ οι υπόλοιποι ένα ρόφημα που περιείχε μία ανενεργό ουσία.

Οι ερευνητές, αξιολόγησαν τις επιδράσεις του εκχυλίσματος στον εγκέφαλο των εθελοντών τους, υποβάλλοντάς τους σε λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI) εγκεφάλου εν όσω συμπλήρωναν κάποια τεστ μνήμης και νοητικών λειτουργιών.

Σε σύγκριση με εκείνους που είχαν πιει την ανενεργό ουσία, όσοι είχαν πιει το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού παρουσίαζαν μεγαλύτερη ενεργοποίηση στον ραχιοπλευρικό προμετωπιαίο φλοιό – μία περιοχή του εγκεφάλου η οποία σχετίζεται με την λειτουργική (ενεργό) μνήμη, την οποία χρειαζόμαστε για να επιλύουμε προβλήματα και να εστιάζουμε την προσοχή μας.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (EJCN) όπου δημοσιεύεται η μελέτη τους, το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες – μία ομάδα θρεπτικών συστατικών, τα οποία διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, διεγείροντας έτσι την παροχή αίματος (και) στον εγκέφαλο.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τις πολυφαινόλες με επιτάχυνση του μεταβολισμού (άρα διευκόλυνση του αδυνατίσματος), ελάττωση της αρτηριακής πίεσης, προστασία από τον σακχαρώδη διαβήτη, πρόληψη της κακοσμίας του στόματος επειδή σκοτώνουν τα βακτήρια του στόματος που προκαλούν τερηδόνα και κακοσμία, και πρόληψη της αρθρίτιδας επειδή ασκούν και αντιφλεγμονώδη δράση. 

Οι ουσίες αυτές έχουν επίσης ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ σε μία παλαιότερη μελέτη είχε διαπιστωθεί πως όσοι πίνουν πάρα πολύ πράσινο τσάι καθημερινά, είναι προστατευμένοι από τη νοητική εκφύλιση που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. 

«Το πράσινο τσάι μπορεί να εμποδίζει την εκφύλιση των νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη, καθώς και να αναστέλλει την δημιουργία αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο, που διαταράσσουν τη νόηση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της παρούσας μελέτης δρ Στεφάν Μπόργκβαρντ, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βασιλείας.

Οι νευροδιαβιβαστές είναι οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μεταδίδουν τα μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων, ενώ οι αμυλοειδείς πλάκες είναι συσσωρεύσεις μιας πρωτεΐνης (της βήτα-αμυλοειδούς) και αποτελούν χαρακτηριστικό «σημάδι» της νόσου Αλτσχάιμερ.

ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.