Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

5 Ιανουαρίου 2013

Το περπάτημα απομακρύνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες

Γυναίκες που περπατούν τουλάχιστον 3 ώρες την εβδομάδα είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με γυναίκες που περπατούν λιγότερο ή καθόλου, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο ερευνητής José María Huerta, από το Murcia Regional Health Authority, στην Ισπανία, δήλωσε ότι το μήνυμα για το γενικό πληθυσμό παραμένει παρόμοιο. Η τακτική ενασχόληση με μέτρια δραστηριότητα αναψυχής είναι καλή για την υγεία.


Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης συνδέσει τη σωματική δραστηριότητα με λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια.

Ενώ η τρέχουσα έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει ότι το τακτικό περπάτημα προκάλεσε λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια στις γυναίκες που έλαβαν μέρος συμβάλλει σε μικρό σώμα ενδείξεων για δυνητικές σχέσεις μεταξύ συγκεκριμένων ειδών άσκησης και του κινδύνου για συγκεκριμένες νόσους.

Γυναίκες που περπατούσαν ζωηρά για 210 λεπτά ή περισσότερο σε εβδομαδιαία βάση είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με αδρανείς γυναίκες, αλλά επίσης χαμηλότερο από αυτές που έκαναν ποδήλατο και υψηλότερης έντασης άσκηση για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Σχεδόν 33.000 άντρες και γυναίκες απάντησαν σε ερωτηματολόγιο σωματικής δραστηριότητας που δόθηκε στα μέσα του 1990. Ο Huerta και η ομάδα του χώρισαν τους συμμετέχοντες κατά φύλο, είδος άσκησης και συνολικό χρόνο άσκησης την εβδομάδα.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τα ευρήματα στο περιοδικό ‘Stroke’, ήλεγχαν περιοδικά τους εθελοντές για να καταγράψουν τυχόν εγκεφαλικά επεισόδια. Κατά τη διάρκεια 12 ετών, συνολικά σημειώθηκαν 442 εγκεφαλικά επεισόδια σε άντρες και γυναίκες.

Τα αποτελέσματα για τις γυναίκες που περπατούσαν τακτικά μεταφράζονται σε κατά 43% μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με την αδρανή ομάδα, δήλωσε ο Huerta.
Ωστόσο, δεν υπήρχε μείωση στους άντρες με βάση το είδος ή τη συχνότητα της άσκησης.

Ο Huerta δεν έχει σαφή εξήγηση. Υποθέτει ότι οι άντρες μπορεί να έλαβαν μέρος στην έρευνα σε καλύτερη φυσική κατάσταση, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις. Αρνήθηκε επίσης να συγκρίνει τα επίπεδα κινδύνου των συμμετεχόντων με αυτά του γενικού πληθυσμού σημειώνοντας τα ασυνήθη χαρακτηριστικά τους. Η πλειοψηφία ήταν αιμοδότες που έτειναν να έχουν καλή υγεία για να δώσουν αίμα.

Ο Dr. Wilson Cueva, από το University of Chicago στο Ιλινόις, δήλωσε ότι δεν θα έβγαζε συμπέρασμα από τα αποτελέσματα, καθώς αφορούν πολύ συγκεκριμένο πληθυσμό. Ο Cueva, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, σημειώνει ότι η έρευνα βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε υποκειμενικές μετρήσεις όπως τη μνήμη συνηθειών άσκησης. Δήλωσε ότι δεν υπάρχει αντικειμενικός τρόπος μέτρησης της ποσότητας άσκησης που έκαναν πραγματικά.


Πηγές: ‘Stroke’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.