Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

17 Ιανουαρίου 2013

Το ψωμί στο «μικροσκόπιο»

Ο μύθος περί παχυσαρκίας και η παρεξήγηση για την κατανάλωσή του

Ένα από τα τρόφιμα που έχει παρεξηγηθεί όσο κανένα άλλο είναι το ψωμί. Εδικά μάλιστα η συσχέτιση του με την παχυσαρκία, αποτελεί ένα μύθο που διαιωνίζεται μέχρι και σήμερα.

Το ψωμί βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας, γεγονός που σημαίνει ότι συστήνεται να καταναλώνεται σε τακτική ημερήσια βάση. Παρασκευάζεται από αλεύρι, νερό, μαγιά και αλάτι. Ορισμένες φορές χρησιμοποιείται και μικρή ποσότητα ζάχαρης για να φουσκώσει η μαγιά. 
 
Ανάλογα με την πρώτη ύλη παρασκευής του αλευριού έχουμε το παραδοσιακό ψωμί από σιτάρι, το σικάλεως, το καλμποκόψωμο, γνωστό και ως μπομπότα, ενώ αν περιέχει διάφορους σπόρους ονομάζεται πολύσπορο. Μάλιστα, τώρα τελευταία συναντούμε και εμπλουτισμένα ψωμιά με ω-3 λιπαρά, φυτικές ίνες, ασβέστιο και άλλα ιχνοστοιχεία.

Ωστόσο, πολλοί είναι σήμερα αυτοί που αποφεύγουν να το καταναλώνουν καθώς φοβούνται ότι θα παχύνουν. Μία φέτα λευκό ψωμί 30 γραμμαρίων αποδίδει μόλις 80 θερμίδες, κάτι αντίστοιχο αποδίδει το σικάλεως και το ολικής άλεσης και κάτι περισσότερο το πολύσπορο.

Από την άλλη όμως, το ψωμί αποτελεί εξαιρετική πηγή υδατανθράκων προσφέροντας στον οργανισμό μας άμεσα ενέργεια, ενώ παράλληλα μας προσφέρει πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και του μεταβολισμού μας. Τέλος μας δίνει και πρωτεΐνη, μικρής ωστόσο βιολογικής αξίας.

Όμως το ψωμί αποτελεί τη βάση (το υπόστρωμα) για να καταναλωθεί συνδυαστικά μαζί με άλλες τροφές κι αυτός ο συνδυασμός είναι που μπορεί να τινάξει το ενεργειακό μας ισοζύγιο στον αέρα. Για παράδειγμα, αν βουτήξετε μια φέτα ψωμί στο λάδι που μένει στο πιάτο από μια χωριάτικη σαλάτα, τότε δεν θα πάρετε μόνο τις 80 θερμίδες του ψωμιού, αλλά περισσότερες από 250 θερμίδες. Αν ομοίως, αλείψετε το φρεσκοψημένο (και συχνά ενισχυμένο με λάδι) ψωμάκι των ορεκτικών σε ένα εστιατόριο, με πάστα ελιάς ή βούτυρο, τότε οι θερμίδες δεν θα περιοριστούν στις 80/φέτα, αλλά θα εκτοξευτούν στις 200 τουλάχιστον. Συνεπώς δεν είναι το ψωμί που παχαίνει, αλλά αυτά που το συνήθως το συνοδεύουμε.

Κάτι που χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση του, αφορά την περιεκτικότητά του σε αλάτι. Συγκεκριμένα, το ψωμί αποτελεί μια από τις «κρυφές» πηγές πρόσληψης διαιτητικού νατρίου (που σχετίζεται με τα αυξημένα ποσοστά υπέρτασης και καρδιοαγγειακών νοσημάτων της εποχής μας) γεγονός το οποίο πρέπει να συνυπολογίζεται στο καθημερινό διαιτολόγιο.

Extra Tip

Ένα από τα συχνότερα λάθη των διαιτώμενων είναι ότι καταναλώνουν παξιμάδι αντί για ψωμί. Ένα κριθαλοκούλουρο 80 γραμμαρίων μπορεί να αποδώσει μέχρι και 320 θερμίδες, όσες, δηλαδή, 4 φέτες ψωμιού.




Πηγή: nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.