Οι ζωικές πρωτεΐνες για παράδειγμα, μπορεί να είναι η αιτία για τα υψηλά επίπεδα της χοληστερόλης που σχετίζονται με την καρδιακή νόσο. Επιπλέον, μερικές πηγές ζωικής πρωτεΐνης μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία.
Τα καλύτερα φυσικά τρόφιμα από τα οποία μπορεί να εφοδιαστεί κανείς με τις σωστές πρωτεΐνες, είναι εκείνα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή εκείνα χωρίς λιπαρά και τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υγιή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως…
1. Aυγά
Η πρωτεΐνη στα αυγά είναι κατά 97% εύπεπτη, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο εύκολο για το στομάχι σας να την επεξεγαστεί, σε σχέση ακόμη και με το αγελαδινό γάλα. Μάλιστα το ασπράδι του αυγού, αποτελεί ένα διατροφικό «όπλο» υψηλής ποιότητας, προσφέροντας ουσιαστικά καθαρή πρωτεΐνη. Περιέχει 12% καθαρή πρωτεΐνη, 0,25% λίπος, 0,7 υδατάνθρακες και μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων.
2. Φασόλια σόγιας
Μια- δυο χούφτες αποτελούν το τέλειο σνακ για τις ώρες που βρίσκεστε στη δουλειά σας. Ένα φλιτζάνι αυτής της πράσινης τροφής (χωρίς το εξωτερικό) θα πυροδοτήσει τη μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση με 17 γρ. πρωτεΐνης και λίγο περισσότερο από 1 γρ. λευκίνης. Θα σας εφοδιάσει επίσης και με αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις φλεγμονές. Τα τρυφερά βλαστάρια των φασολιών σόγιας, είναι επίσης γεμάτα με ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία ωφελούν τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα.
3. Γιαούρτι
Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με οποιονδήποτε τρόπο και σχεδόν να το συνοδεύσετε με κάθε τροφή, είτε ως επιδόρπιο σε smoothies και παγωτό, είτε ακόμη και ως σάλτσα ή ως συστατικό για να κάνετε μια σούπα πιο πηχτή. Περιέχει 24 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι. Αντί να το απολαύσετε με παχυντικά ζαχαρωτά ή διάφορες άλλες γλυκές σάλτσες, προτιμήστε να το συνοδεύσετε με ξηρούς καρπούς, σιρόπι σφενδάμου ή και μέλι.
4. Τυρί cottage
5. Κινόα
Πρόκειται για σιτηρά που είναι πηγές υδατανθράκων, φυτικών ινών και βιταμινών του συμπλέγματος Β (συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να προσλάβει ενέργεια από τις τροφές). Μαγειρεμένα, περιέχουν 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι. Αντικαταστήστε τα γεμάτα ζάχαρη δημητριακά που καταναλώνετε συνήθως για πρωινό με κινόα και άπαχο γάλα, βατόμουρα, καρύδια και λίγο μέλι και θα νιώσετε αμέσως τη διαφορά.
6. Τυρί ricotta
7. Γαρίδες
Είναι εύκολες στο μαγείρεμα καθώς χρειάζονται σχεδόν δέκα λεπτά για να τις μετατρέψετε σε ένα υπέροχο γεύμα. Με λιγότερο από ένα γραμμάριο κορεσμένου λίπους, 60 θερμίδες ανά 85 γραμμάρια και πολλές σημαντικές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά όπως η βιταμίνη Β12 και το σελήνιο, αναμφίβολα έρχονται πρώτες στην προτίμηση πολλών ανθρώπων. Περιέχουν 12 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 85 γραμμάρια. Μπορείτε να τις ξεπαγώσετε σχεδόν αμέσως κάτω από χλιαρό τρεχούμενο νερό, στη συνέχεια να τις σοτάρετε με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντομάτες, φρέσκο βασιλικό και να τις συνδυάσετε με ζυμαρικά σίτου και παρμεζάνα για πλούσια γεύση. Για κάτι ακόμη πιο γρήγορο από αυτό, βάλτε τες στο φούρνο μικροκυμάτων με ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο σκόρδο για τέσσερα λεπτά. Σερβίρετε τες πάνω σε καστανό ρύζι.
8. Φακές
9. Σολομός
Τροφή με πλούσια γεύση αλλά και μεγάλη διατροφική αξία. Αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική τροφή με ευεργετικές ιδιότητες καθώς περιέχει σε μεγάλες ποσότητες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά τα πολύτιμα και απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα. Αν δεν τηγανιστεί, έχει ελάχιστες θερμίδες και σημαντικό ποσοστό πρωτεΐνης, που τον καθιστούν ιδανικό για όσους κάνουν δίαιτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.